dinsdag 18 oktober 2011

De Heineken ontvoering

Er is op dit moment erg veel te doen om de nieuwe film over de Heineken ontvoering. Willem Holleeder, één van de ontvoerders in die tijd, eist een verbod op de film omdat hij vreest dat zijn resocialisatie in de weg komt te staan. In de film is zijn personage niet echt aanwezig, er is een fictief personage gecreëerd die een mix is tussen Holleeder en mede ontvoerder Martin Erkamps (alias Remmetje). De gelijkenis tussen Holleeder in zijn jonge jaren en acteur Reinout Scholten van Aschat is dan wel weer zeer treffend.

Volgens Holleeder hebben de filmmakers niet het recht om feiten en fictie te mengen, vooral niet als het zijn reputatie zou schaden. Holleeder eist in een kort geding dat de producent al het beeldmateriaal verwijderd waar "Remmetje" in voorkomt, en daarmee eist hij dus feitelijk een verbod op de film.

Peter R. de Vries, de schrijver van het succesvolle boek over de Heineken ontvoering heeft aangegeven dat hij met een kritisch oog zal kijken naar de film. Hij beweert dat er passages uit zijn boek letterlijk zijn overgenomen in de film, zonder zijn toestemming of medeweten. Alleen in de trailer zag de Vries al een aantal scene's die rechtstreeks uit zijn boek komen. Of Peter R. de Vries hier nog wat mee gaat doen is niet bekend, maar hij heeft al wel aangegeven in gesprek te zijn met een Amerikaanse producent over een tweede verfilming over de Heineken ontvoering.

Het is dus nog maar de vraag of de film donderdag 27 Oktober in de bioscoop te zien zal zijn, als Holleeder zijn zin krijgt zal er flink geknipt moeten worden in de film, en dat kost tijd en geld en zal de film geen goed doen.

De film volgt het verhaal van de ontvoerders van Heineken, de voorbereiding en de nasleep wanneer ze erachter komen dat het dreigt te mislukken. Het Amsterdam van de jaren 80 is perfect nagemaakt en Rutger Hauer schittert als de biermagnaat Freddy Heineken. Het is lang geleden dat Rutger Hauer in een Nederlandse film te zien is geweest en ik als groot fan van Hauer kijk dan ook erg uit naar deze film. Ik ben normaal niet erg te spreken over de kwaliteit van onze vaderlandse cinema, maar dit zou weleens een uitzondering kunnen zijn. Nu maar hopen dat de film daadwerkelijk gaat draaien, over publiciteit hebben de filmmakers in ieder geval niets te klagen...

Donderdag 27 oktober komt de film als het goed is in de bioscoop!

Bekijk hieronder de trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten