dinsdag 2 augustus 2011

Edward D. Wood Jr.

Ed Wood werd geboren in 1924, als kind was hij gefascineerd in strips, pulpblaadjes en westerns. Hij spijbelde soms om naar de bioscoop te kunnen gaan en de posters die daar in de vuilnisbak terecht kwamen nam hij mee naar huis.  Tot zijn 12e jaar kleedde zijn  moeder hem vaak in meisjeskleding en volgens Wood was dit ook de reden waarom hij later als heteroseksuele travestiet door het leven ging.

Na de aanval op Pearl Harbor ging Ed Wood het leger in, dit was in de periode 1942 tot 1946 en naar eigen zeggen droeg Wood vaak een slipje en BH onder zijn uniform. Toen zijn diensttijd erop zat begon Ed Wood als regisseur en screenwriter en stond al gauw bekend als een gedreven, extravagant persoon.
In een van zijn eerste films, Glen or Glenda (1953) kwam zijn voorliefde voor travestie ruim aan bod, een onderwerp wat in die tijd ongehoord was maar het gaf wel een fascinerende inkijk op de persoonlijkheid van Ed Wood. Ook al was Ed Wood 100% Hetero, hij was een enthousiaste travestiet met een voorliefde voor angora, tijdens het maken van de film kwam hij regelmatig in pruik, jarretels of een jurk op de set.  De film, hoe fascinerend ook, liet helaas ook zien dat hij volledig talentloos was op het gebied van filmmaken, hij had de gewoonte om Stock beelden te gebruiken, de belichting tijdens dramatische scenes waren ongehoord slecht, het gebruik van lachwekkende slechte decors en een zeer apart en raar optreden van Bela Lugosi als een gestoorde arts die tot de dag van vandaag nooit begrepen is. De film flopte ook jammerlijk maar Ed Wood, de eeuwige optimist, zette door.
Ed Wood zag zichzelf als de nieuwe ‘Orson Welles’ die ook zijn idool was, maar Ed Wood bleef een slechte producent, een slechte screenwriter, een slechte regisseur en een verschrikkelijk slechte acteur. Zijn films zaten vol met onlogische verhaallijnen, bizarre voice overs, zichtbare draadjes aan UFO’s die gemaakt waren van koekenpannen, acteurs die tegen of door kartonnen sets liepen (en dat bleef ook in de film), auto’s die tijdens achtervolgingen van merk, model  en bouwjaar veranderden en zo kun je nog wel even doorgaan…
Zijn film “Plan 9 from outer space” is zijn bekendste film en staat ook te boek als "slechtste film aller tijden", logischerwijs flopte deze film ook. Ed Wood trok zich terug en bracht de laatste jaren van zijn leven meestal dronken door en schreef erotische romans met het thema travestie! Hij stierf in 1978 op 54 jarige leeftijd.
Een paar jaar na zijn dood werd Ed Wood uitgeroepen tot “Slechtste regisseur aller tijden” en daardoor ontstond er een cult-status rond zijn persoon en kregen zijn films meer bekendheid en aanzien.
In 1994 kwam er een film over het leven van Ed Wood, geregisseerd door Tim Burton en met Johnny Depp als Ed Wood, een fantastische film mag ik wel zeggen!
Bekijk hieronder de trailers van Plan 9 from outer space en Ed Wood van Tim Burton!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten