zondag 7 augustus 2011

Net gezien: Super 8

Tegenwoordig zijn de blockbusters groter dan groot, met verbluffende CGI effecten en massale vechtscenes waardoor je helemaal weggeblazen wordt. Het merendeel van die films mist alleen iets....een hart en een ziel.

Steven Spielberg is een meester in het maken van films met een hart en een ziel, E.T., Close Encounters of the Third Kind, The Goonies zijn allemaal voorbeelden van films waar je betrokken raakt bij de hoofdpersonen, je leeft met ze mee en ondertussen wordt je getrakteerd op een avontuur van formaat.

Zo ook J.J. Abrams, in mijn ogen heeft hij nog geen slechte film of serie gemaakt...ok, Lost werd op een bepaald moment te vaag en had een zeer teleurstellend einde, maar de serie was wel spannend. Toe ik hoorde dat deze 2 meesters de handen in elkaar hadden geslagen om een film te maken die een ode geeft aan de jaren 80 avonturen/SF films werd ik erg nieuwsgierig. Het project was lange tijd in mysterie gehuld, niets werd vrijgegeven en de geruchten circuleerde op het internet. Wat is Super 8? Waar gaat het over? Toen de eerste teaser trailer uitkwam werd de nieuwsgierigheid alleen nog maar groter...wat zit er toch in die trein? en na het zien van de trailer wist ik het zeker, deze film moet ik zien en wordt geheid een hit!

Super 8 gaat over een groep vrienden die een zombiefilm aan het maken zijn, de filmtitel slaat dan ook op de camera die gebruikt wordt bij het maken van de zombiefilm. Tijdens een nacht opname op een station net buiten het dorp ontspoort een vrachttrein, de kinderen ontsnappen ternauwernood. Na de treincrash gebeuren er steeds meer mysterieuze dingen in het dorp, mensen verdwijnen, apparatuur verdwijnt en het leger schijnt er meer van te weten en neemt langzaam het dorp over. Ondertussen gaat de vriendenclub op onderzoek uit en komen steeds meer te weten over datgene het leger angstvallig geheim probeert te houden.

De film is een geweldig avontuur zoals je ze de laatste tijd nog maar weinig tegenkomt. Alles klopt en de spanning wordt geweldig opgebouwd. De kinderen zijn allemaal perfect gecast en het ontbreken van grote namen is absoluut geen gemis. De effecten zijn  geweldig, de treincrash in het begin van de film wordt spectaculair in beeld gebracht en beetje bij beetje krijg je steeds meer te zien van het monster, wat de spanning alleen nog maar opvoert, na een uur film weet je pas hoe het monster er uitziet en dat zie je niet zoveel meer in de 'monster' films van tegenwoordig.

Dit is echt een aanrader, een ode aan de avonturenfilms van de jaren 80 en voor mij DE film van dit jaar.

bekijk hieronder de trailer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten